HTML

Zöldséges egészség

Sziasztok! A blog célja a tájékoztatás. Egyrészt magamat tájékoztatom, mert a dolgoknak alaposan utána kell nézni ugyebár, másrészt persze Titeket. A blogon főleg egészségmegőrzésről, az egészséget károsító tényezőkről, ezeken felül mindennapi környezetvédelemről és talán néha műszaki dolgokról lesz szó. Egyébként szeretem a városokat. Szeretem, ha hagyományt tisztelve újítanak fel egy utcát vagy teret, régies lámpaburákkal, és sok fát ültetnek. Szóval kritikával illetem a városokat, de imádom őket. Szeretek fotózni is - többek között várost. Szóval ilyesmi posztok is várhatóak.

Barátok és "testvérblogok"

Friss topikok

  • : Szerintem igen, bár ott nem néztem, én megrendeltem. (bookline) (2013.03.25. 10:52) Hófödte Budapest / Tabán
  • E1d2o: Köszönöm a hozzászólást! Hát, ez is igaz. :) (2013.02.06. 23:53) Alternatívság
  • E1d2o: Csak hobbiból érdekeltek a szaunák, és azért mertem írni róluk, mert elég sok helyen olvasgattam róluk. Majd a következő bejegyzésben, ami egy-két napon belül jön, lesznek hivatkozási linkek. Nagyon... (2013.01.25. 21:25) A finn szaunáról (2. rész)
  • nevem van: @E1d2o: A butaságot, a szerző belső bizonytalanságán kívül mást nem tükröző közhelyözönt nem a nyelvtanárok, hanem a zöldek utáltatják meg a serdületlen, de nem ostoba gyerekekkel. Én négy nyelvet t... (2013.01.22. 12:31) Ellenszenves téma a környezetvédelem? Miért nem zöld Budapest?

Sziasztok!

Csapjunk is a lecsóba! Első bejegyzésem a szaunáról fog szólni.

Mi az a szauna?

A szauna igazi gyógyszer. Nem kell sokat túloznom ahhoz, hogy kimondhassam: antidepresszáns, megfázást megelőző szer, érregeneráló, keringésjavító, légutakat tisztító, a veséket valamilyen szinten tehermentesítő, bőrjavító "szer".

Többféle változata ismert: a hagyományos finn szauna („A” szauna), infraszauna, bioszauna, gőzkabin, füstszauna. Én most a finn szaunát szeretném bemutatni.

A finn szauna egy fából készült kabin, melyet kályhával (a legtöbb szaunában manapság elektromos kályhával) fűtenek fel 80-100°C-ra. Általában három padsor található benne, természetesen az alsó padsor a leghűvösebb, a legfelső a legmelegebb. A kályhára köveket helyeznek, ezeket a köveket szokás különféle illóolajokkal locsolni. Nem szabad túlzásba vinni a locsolgatást, ugyanis a finn szauna lényege pont az alacsony páratartalom.  A kabin nem elhanyagolható jelentőségű esztétikai eleme még a hangulatvilágítás. Általában két-három sarokban, barna vagy narancs színű "lemezekkel" letakarva találhatók a világítótestek. A szauna ajtaja sötétített (általában "füstszínű") biztonsági üvegből készül.

Hogyan szaunázzunk?

A kabinban 8-12, egyes források szerint maximum 15 percet szabad egyhuzamban eltölteni. Száraz bőrrel, meztelenül kell bemenni (na, utóbbira sajnos a fürdők zömében nincs lehetőség, pedig nem a legegészségesebb a klórral átitatott műanyag ruhában melegedni).

Kényelmesen helyezkedjünk el, ne mozogjunk, ne végezzünk tornagyakorlatokat, mert az igen megterhelő a szervezetünk számára a nagy melegben. Sokan szeretnének csendben lazítani, ezért legyünk rájuk tekintettel, és ne beszélgessünk! Ha mégis beszélgetnénk, legalább ne kiabáljunk. Felejtsük el napi gondjainkat, különben nem fog olyan jól érvényesülni a szaunázás egyik leggyorsabb és legfontosabb gyógyhatása: a lelki ellazulás, feltöltődés, a hangulat javulása.

Szaunázás után hideg (csaphideg) vízzel érdemes lezuhanyozni. Először a végtagjainkat hűtsük le, majd következhet a testünk, majd utoljára a fejünk. Zuhany után nem árt belemenni a merülőmedencébe, ha az adott fürdőben van ilyen. A lehűtés hozzátartozik a szaunázáshoz, és néhány pozitív hatás csak így tud bekövetkezni: erek megedződése, megfázások elleni nagyobb védelem.

Egy melegedés-műtési ciklust nevezünk szaunamenetnek. Egymás után maximum három szaunamenet javasolt, de igazából többtől se lesz bajunk.

Nagyon fontos, hogy a szaunamenetek között pihenjünk, lehetőség szerint fekve. Várjuk meg, míg lehűlünk. Az utolsó szaunamenet után is pihenjünk, ne rohanjunk az öltözőbe. Ha nem pihenünk, akkor leterhelhetjük a szervezetünket. Az utolsó menet után (is) nagyon fontos, hogy kellőképpen lehűljünk, különben öltözés során ismét kihevülnénk és a hideg utcán megfáznánk.

Folyt köv.: a szaunázás további szabályai ill. pontosabban: mire is jó?

Címkék: stressz egészség meleg életmód wellness kikapcsolódás szauna

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása